Želim ponudbo

M SORA za leseno okno WINTHERWAX prejela nagrado »Okolju prijazen izdelek 2015«

10. 11. 2015

M SORA je v svojo zbirko nagrad in priznanj dodala novo okoljsko nagrado. Nagrada »Okolju prijazen izdelek 2015«, ki jo podeljujeta časnik Finance in Eko sklad, je letos pripadla lesenemu oknu WINTHERWAX in se je pridružila dosedanjim nagradam Zelena misija (2011), Zlato priznanje GZS za inovacije (2014) in »Component award 2014«, ki si jih je M SORA z dobrim delom prislužila do sedaj. M SORA bo poleg okoljske nagrade svoj napredek na tem področju predstavila tudi na Forumu inovacij 2015 z lesenim recikliranim oknom ReWin, kjer se bo že drugič zapored predstavila 17.11. in 18.11.2015 v Novi Gorici.

Leseno okno WINTHERWAX je plod akademskega znanja in domačega razvoja, kot so zapisali v časniku Finance. »Podjetju M Sora je pripadla nagrada za leseno okno WINTHERWAX. Okno je rezultat sodelovanja Biotehniške fakultete, ljubljanskega podjetja Silvaprodukt in M SORE. Izdelano je iz domače smrekovine, ki je termično obdelana po patentiranem postopku Silvapro. Površinsko pa je obdelano z inovativnim premazom na osnovi naravnega voska. WINTHERWAX je certificirano pasivno okno z visoko toplotno izolativnostjo in podaljšano življenjsko dobo. Okno je edinstveno v svetu. Razvojni projekt WINTHERWAX je bil izbran kot prvi slovenski projekt na evropskem razpisu SME Instrument, Obzorja 2020.«

Okoljske nagrade so bile podeljene v torek, 10.11.2015 v Grand hotelu Union v Ljubljani. Nagrada predstavlja pomemben dosežek za podjetje M SORA, potrjuje pomembnost sodelovanja gospodarstva in znanstveno-raziskovalnih inštitucij, hkrati pa je tudi spodbuda in odgovornost za prihodnost ter uspešno delovanje na področju razvoja okolju prijaznih izdelkov.

Nagovor direktorice M SORA Mizarstvo, mag. Neje Rupnik na podelitvi Okoljskih nagrad 2015

Podjetje M SORA d.d. ima sedež in proizvodnjo oken v Žireh, ob izviru reke Sore, v čudoviti naravi Poljanske doline.

V tem okolju je edino logično delati in ravnati zeleno, naravi prijazno.

Tako ravnamo tudi v našem podjetju. V M SORI hkrati obdelujemo in spoštujemo les, kot najboljši naravni material za izdelavo oken.

Velikokrat se zdrznem ob dejstvu, kako pikolovska je postala naša potrošniška družba. Naj povem, da iz prvovrstnih hlodov slovenskih iglavcev le približno 15 % lesa pristane v končnem izdelku, lesenem oknu. Vse ostalo v imenu nekakšnih estetskih standardov zavržemo ali porabimo v druge namene. Tako slabo cenimo naravne materiale, naš les, naše okolje.

Na drugi strani našim kupcem ponujamo tudi odvoz odsluženih oken. Tako se srečujemo s 30, 40 ali 50 let starimi okni in pri sortiranju t.i. odpadkov s starim, popolnoma zdravim lesom. Zato se je v podjetju porodila ideja o ponovni uporabi tega lesa.

V skladu z načeli krožnega gospodarstva, spoštovanja lesa, tega plemenitega materiala in okoljske ozaveščenosti smo v M SORI v okviru projekta CaReWood razvili idejo drugega življenja oken v obliki klubske mizice, parkovne klopi, stenske obloge in novega lesenega okna iz odsluženih lesenih oken.

Poleg tega pa smo v okviru projekta WINTHERWAX les zaščitili s posebno tehnologijo in ga obdelali z naravnim voskom. V M SORI verjamemo v idejo okolju prijazne proizvodnje, naravne materiale in prijaznost do vseh deležnikov, kupcev, dobaviteljev in zaposlenih.

Veseli nas, da ste to opazili in celo nagradili. Hvala lepa v imenu vseh sodelavcev, ki se v M SORI trudimo, da je okno več kot pogled.

mag. Neja Rupnik

  • Letošnje okoljske nagrade časnika Finance so prevzeli predstavniki podjetji: Hidria AET, M Sora, SIJ, Metal Ravne, Petrol Energetika in JUB (Foto: časnik Finance)
    Letošnje okoljske nagrade časnika Finance so prevzeli predstavniki podjetji: Hidria AET, M Sora, SIJ, Metal Ravne, Petrol Energetika in JUB (Foto: časnik Finance)
  • Natura Optimo XLT
    Natura Optimo XLT