Nagrade

2021

Bronasto priznanje za mobilno aplikacijo M SORA Remote

V petek, 3. septembra 2021 so na Regionalni zbornici Gorenjske podelili priznanja za najboljše inovacije. M SORA je prejela bronasto priznanje za mobilno aplikacijo, ki omogoča digitalizacijo doslej papirnato vodenih procesov na terenu. 

Preberite več

M SORA REMOTE – Upravljanje procesov pri proizvodnji oken 

Mobilna aplikacija naši enoti M Sora Mizarstvo omogoča digitalizacijo, do sedaj papirnato vodenih procesov na terenu. Vsi procesi so po novem dostopni in vidni v trenutku, ko so vneseni, in to vsem uporabnikom internega sistema. Inovacija omogoča takojšnje daljinsko vnašanje, potrjevanje in nadaljnje planiranje procesov ter s tem doprinese h ključnim trajnostnim izzivom podjetja:

  • točnim dobavnim rokom,
  • popolnim odpremam,
  • celostnim svetovanjem kupcem,
  • zaključenemu in profesionalnemu procesu montaže ter
  • poprodajnim storitvam.
Preberite manj

2021

Lesarski presežek leta 2021

M Sora je na razstavi Čar lesa prejela nagrado Lesarski presežek leta 2021 za Vhodna vrata ReWin.

Preberite več
Preberite manj

2019

Nacionalno priznanje za inovacijo FLOWCore

Na Dnevu inovativnosti 2019 je M Sora prejela posebno nacionalno priznanje za razvojno in inovacijsko sodelovanje gospodarstva in institucij znanja za inovacijo FLOWCore za katero je bil podeljen tudi patent.

Preberite več

Z inovacijo nam je omogočeno izdelovanje lesenih okenskih elementov tudi preko višine 5metrov in več s pomočjo dodatno vgrajene jeklene ojačitve v sredinski pokončnik elementa, kar do sedaj na področju lesenih oken ni bilo mogoče. Inovacijo smo razvili v sodelovanju z Biotehniško fakulteto in Fakulteto za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani.

Preberite manj

2019

Srebrno priznanje GZS

V sredo, 29. maja 2019 smo na slavnostni podelitvi Inovacij GZS Gorenjske regije, ki se je odvijala v podjetju Iskratel prejeli srebrno priznanje za inovacijo FLOWCore.

Preberite več

Z inovativno jekleno ojačitvijo, ki je vgrajena v sredinski pokončnik je omogočeno načrtovanje LESENEGA stavbnega pohištva, ki je visoko tudi 5 metrov ali več z zagotavljanjem ustrezne stabilnosti in dovoljenega upogiba.

Preberite manj

2019

Nagrada MOVECO inovacija

M SORA d.d. je 14. maja 2019 na slavnostni podelitvi ob zaključku projekta MOVECO prejela nagrado za 3. mesto v kategoriji Produkt leta 2019 za okno ReWin izdelano iz odsluženega lesa. 

Preberite več
Preberite manj

2018

Priznanji OZ za Gorenjsko za 2 inovaciji

V četrtek, 31. 5. 2018 je v Lescah potekal Dan inovativnosti s podelitvijo priznanj najboljšim gorenjskim inovatorjem, ki ga je organizirala Gospodarska zbornica Slovenije. M SORA je prejela dve priznanji:

Preberite več
  • SREBRNO PRIZNANJE za numerične simulacije obnašanja lesenih oken ob različnih zunanjih obremenitvah
  • BRONASTO PRIZNANJE za ReWin – leseno okno izdelano iz odsluženega lesa
Preberite manj

2017

EBA- Evropska poslovna nagrada

Žiri, maj 2017 –  Na letošnji natečaj European business awards 2016/2017 se je prijavilo preko 33.000 podjetij iz 34 evropskih držav. Strokovna komisija je izmed prijavljenih izbrala 636 podjetij, ki so bila uvrščena v 1. krog glasovanja. Izmed 636 podjetij je bilo na podlagi števila glasov javnega glasovanja izbranih 34 podjetij, ki so v posamezni državi prejela največ glasov. M SORA je v 1. krogu javnega glasovanja za EBA prejela največ glasov med slovenskimi podjetji in za zmago prejela naziv “National Public Champion“!


2016

Zlato nacionalno priznanje za inovacijo NATURA OPTIMO XLT

Na Dnevu inovativnosti 2016 je M Sora prejela zlato nacionalno priznanja za leseno pasivno okno iz termično modificirane smrekovine – NATURA OPTIMO XLT.

Preberite več

Podjetje: M SORA d.d.

Inovatorji: M SORA Mizarstvo
Regijsko priznanje: Zlato priznanje Območne zbornice za Gorenjsko

Kratek opis inovacije:
Okno je v celoti izdelano iz posebne smrekovine slovenskega porekla, katere zgradba in lastnosti so spremenjene po patentiranem postopku termične modifikacije, ki je plod razvoja slovenskega podjetja in Biotehniške fakultete. Poleg odličnih toplotnih lastnosti je bistveno trajnejše in dimenzijsko stabilnejše od klasičnih oken izdelanih iz smrekovine, njegov izgled pa zaradi barve daje občutek uporabe tropske vrste lesa. Kot tako je edinstven primer certificiranega pasivnega okna na svetu, ki je tako cenovno kot ekološko upravičeno, kar je bilo potrjeno tudi s prvo nagrado na mednarodnem natečaju nemškega inštituta Passivhaus za cenovno najučinkovitejše leseno pasivno okno na svetu.

Podelitev nagrad (Foto: Tomi Lombar/ Delo)
Preberite manj

2016

Zlato priznanje OZ za Gorenjsko za najboljšo inovacijo v regiji

Maj 2016
Produktna inovacija: Leseno pasivno okno iz termično modificirane smrekovine – Natura Optimo XLT
Avtorji: M SORA Mizarstvo

Preberite več

Okno je v celoti izdelano iz posebne smrekovine slovenskega porekla, katere zgradba in lastnosti so spremenjene po patentiranem postopku termične modifikacije, ki je plod razvoja slovenskega podjetja in Biotehniške fakultete. Poleg odličnih toplotnih lastnosti je tudi bistveno trajnejše in dimenzijsko stabilnejše od klasičnih oken izdelanih iz smrekovine, njegov izgled pa zaradi barve daje občutek uporabe tropske vrste lesa. Kot tako je edinstven primer certificiranega pasivnega okna na svetu, ki je tako cenovno kot ekološko upravičeno, kar je bilo potrjeno tudi s prvo nagrado na mednarodnem natečaju nemškega inštituta Passivhaus za cenovno najučinkovitejše leseno pasivno okno na svetu.

Inovacija bo kandidirala za priznanja za najboljše inovacije na nacionalni ravni.

Preberite manj

2015

Priznanje za inovacijo z družbenim učinkom

V torek 17. novembra 2015 je M SORA na 10. Slovenskem forumu inovacij prejela posebno priznanje za inovacijo z družbenim učinkom za leseno okno Rewin.

Preberite več

Posebno priznanje za inovacijo z družbenim učinkom
Naslov inovacije: Leseno okno ReWin
Avtor inovacije: M SORA d.d.

Lesena okna po koncu svoje življenjske dobe najpogosteje končajo na odlagališčih. V primeru, da se materialov iz teh oken ne uporabi za nove produkte ali predelavo, s takšnim odlaganjem obremenjujemo okolje. Poleg omenjenega je pomemben podatek, da je les v odsluženih oknih še vedno v veliki meri zdrav, dobre kakovosti in primeren za nadaljnjo uporabo. Podjetje M SORA d.d. je razvilo prototip lesenega okna ReWin, ki je izdelano iz odsluženih lesenih oken, ki so bila stara tudi 50 let. Leseni lepljenci, iz katerih je izdelano okno ReWin, so iz lesa smreke in macesna. Okno ReWin je edinstven primerek izdelka, nastalega z reciklažo odsluženih lesenih oken, ki bi sicer končala na odlagališču, ter predstavlja popolnoma svežo idejo in inovacijo na področju stavbnega pohištva.

Leseno okno Rewin
Preberite manj

2015

Okolju prijazen izdelek 2015

Časnik Finance in Eko sklad sta M Sori za leseno okno WINTHERWAX podelila glavno priznanje »Okolju prijazen izdelek 2015«.

Preberite več

M SORA bo poleg okoljske nagrade svoj napredek na tem področju predstavila tudi na Forumu inovacij 2015 z lesenim recikliranim oknom ReWin, kjer se bo že drugič zapored predstavila 17.11. in 18.11.2015 v Novi Gorici.

Leseno okno WINTHERWAX je plod akademskega znanja in domačega razvoja, kot so zapisali v časniku Finance. »Podjetju M Sora je pripadla nagrada za leseno okno WINTHERWAX. Okno je rezultat sodelovanja Biotehniške fakultete, ljubljanskega podjetja Silvaprodukt in M SORE. Izdelano je iz domače smrekovine, ki je termično obdelana po patentiranem postopku Silvapro. Površinsko pa je obdelano z inovativnim premazom na osnovi naravnega voska. WINTHERWAX je certificirano pasivno okno z visoko toplotno izolativnostjo in podaljšano življenjsko dobo. Okno je edinstveno v svetu. Razvojni projekt WINTHERWAX je bil izbran kot prvi slovenski projekt na evropskem razpisu SME Instrument, Obzorja 2020.«

Okoljske nagrade so bile podeljene v torek, 10.11.2015 v Grand hotelu Union v Ljubljani. Nagrada predstavlja pomemben dosežek za podjetje M SORA, potrjuje pomembnost sodelovanja gospodarstva in znanstveno-raziskovalnih inštitucij, hkrati pa je tudi spodbuda in odgovornost za prihodnost ter uspešno delovanje na področju razvoja okolju prijaznih izdelkov.Nagovor direktorice M SORA Mizarstvo, mag. Neje Rupnik na podelitvi Okoljskih nagrad 2015

Podjetje M SORA d.d. ima sedež in proizvodnjo oken v Žireh, ob izviru reke Sore, v čudoviti naravi Poljanske doline.

V tem okolju je edino logično delati in ravnati zeleno, naravi prijazno.

Tako ravnamo tudi v našem podjetju. V M SORI hkrati obdelujemo in spoštujemo les, kot najboljši naravni material za izdelavo oken.

Velikokrat se zdrznem ob dejstvu, kako pikolovska je postala naša potrošniška družba. Naj povem, da iz prvovrstnih hlodov slovenskih iglavcev le približno 15 % lesa pristane v končnem izdelku, lesenem oknu. Vse ostalo v imenu nekakšnih estetskih standardov zavržemo ali porabimo v druge namene. Tako slabo cenimo naravne materiale, naš les, naše okolje.

Na drugi strani našim kupcem ponujamo tudi odvoz odsluženih oken. Tako se srečujemo s 30, 40 ali 50 let starimi okni in pri sortiranju t.i. odpadkov s starim, popolnoma zdravim lesom. Zato se je v podjetju porodila ideja o ponovni uporabi tega lesa.

V skladu z načeli krožnega gospodarstva, spoštovanja lesa, tega plemenitega materiala in okoljske ozaveščenosti smo v M SORI v okviru projekta CaReWood razvili idejo drugega življenja oken v obliki klubske mizice, parkovne klopi, stenske obloge in novega lesenega okna iz odsluženih lesenih oken.

Poleg tega pa smo v okviru projekta WINTHERWAX les zaščitili s posebno tehnologijo in ga obdelali z naravnim voskom. V M SORI verjamemo v idejo okolju prijazne proizvodnje, naravne materiale in prijaznost do vseh deležnikov, kupcev, dobaviteljev in zaposlenih.

Veseli nas, da ste to opazili in celo nagradili. Hvala lepa v imenu vseh sodelavcev, ki se v M SORI trudimo, da je okno več kot pogled.

mag. Neja Rupnik

Okoljske nagrade 2015 časnika Finance so prevzeli predstavniki podjetji: Hidria AET, M Sora, SIJ, Metal Ravne, Petrol Energetika in JUB (Foto: časnik Finance)
Natura Optimo XLT
Preberite manj

2014

Component award 2014

Passivhaus institute je podelil M Sori 1. nagrado za cenovno najučinkovitejše PHI certificirano leseno pasivno okno na svetu za okno Natura Optimo XLT.

Preberite več

Kadar govorimo o pasivni gradnji ali o pasivnih oknih navadno nehote pomislimo na stroške povezane s takšnimi izdelki oziroma s količino in vrsto materialov primernih za takšen način gradnje. Pomislek je do določene mere upravičen, če pri tem ne upoštevamo prihrankov, ki nam jih takšen objekt ali okno prinese v času njegove življenjske dobe. Z namenom praktičnega prikaza cenovne učinkovitosti uporabe pasivnih oken je vodilni svetovni inštitut za pasivno gradnjo, Passivhaus Institut (PHI) iz nemškega Darmstadta, objavil prvi razpis za cenovno najučinkovitejše certificirano pasivno okno – »Component award 2014«. Razpis je bil razdeljen v štiri kategorijo in sicer lesena, les-aluminij, aluminijasta in PVC okna, v vsaki kategoriji pa so bile podeljene nagrade trem cenovno najučinkovitejšim pasivnim oknom. V kategoriji lesenih oken je zmagalo pasivno okno Natura Optimo XLT slovenskega podjetja M SORA d.d.

Podjetje M SORA izdeluje lesena in les-aluminij okna ter panoramske stene, pomemben poudarek pa podjetje namenja razvoju. V sklopu razvojnih aktivnosti je M SORA med drugim aktivna tudi pri prijavljanju na nacionalne in mednarodne razpise. Razpis »Component award 2014« je bil, za razliko od mnogih drugih razpisov,  zelo praktične narave, saj je PHI izbiral zmagovalce in dobitnike preostalih nagrad na podlagi proizvajalčeve ponudbe, torej cene vseh oken za vzorčno hišo PHI, v kombinaciji s prihranki energije v času življenjske dobe. Pri oknih so bile upoštevane toplotne prehodnosti različnih detajlov oken, medstekelni distančnik in izbira različnih tipov zasteklitve. Prihranki energije so bili izračunani na podlagi primerjave s standardnimi lesenimi okni z dvoslojno zasteklitvijo. Končni izračun je izkazal, da je največji prihranek energije in posledično največji finančni prihranek ob uporabi oken M SORA Natura Optimo XLT. Ta je višji od začetne investicije v takšna okna vključno z montažo. Resnični zmagovalci torej niso dobitniki nagrad ampak lastniki stavb s takšnimi okni, kot so zapisali v izjavi za javnost na PHI Darmstadt.

Okno M SORA Natura Optimo XLT predstavlja nadgradnjo okna M SORA Natura Optimo XL in je namesto iz normalne smrekovine izdelano iz termično modificirane smrekovine, med stekli pa TGI distančnik nadomešča distančnik Super Spacer. Toplotna prehodnost okna (Uw) ob uporabi zasteklitve z Ug vrednostjo 0,5 W/m2K znaša 0,66 W/m2K.

Preberite manj

2014

Zlato priznanje za inovativnost 2014

Gospodarska zbornica Slovenije, Območna zbornica za Gorenjsko je v torek 3. maja 2014 na Jesenicah že dvanajstič podelila priznanja najboljšim regijskim, gorenjskim inovatorjem. Med dobitniki ZLATEGA priznanja za inovativnost tudi M SORA za ECO-S leseno izolacijsko oblogo.

Preberite več
Preberite manj

2011

Zelena misija 2011

Letos je posebna štiričlanska strokovna komisija – v isti sestavi kot leto poprej – pod vodstvom Friderika Kneza, dr. Manje Kitek Kuzman, dr. Marjane Šijanec Zavrl in dr. Nika Torellija med 11 prijavljenimi izdelki izbrala izdelek UDOBJE E 92, ki ga proizvaja slovensko podjetje M Sora iz Žirov:

Preberite več

»Gre za inovativno, leseno okno z optimiranimi lastnostmi, razreda pasivnih oken. Pri tem svoje lastnosti dosega izključno s pametno konstrukcijo iz lesa. Poleg tega pa gre tudi za proizvod in proizvajalca, ki je storil korak dlje v želji, da bi proizvod čim bolje poznal. Izvedene analize vplivov proizvoda na okolje v celotnem življenjskem krogu dajejo objektivno vrednotenje proizvoda. Pri tem gre, vsaj za področje Slovenije, za nov premislek o proizvodih

Proizvod je iz lesa, obnovljivega materiala in je narejen z znanjem, s sinergijo dveh ključnih slovenskih virov. Uspeh v širšem evropskem merilu bo nedvomno pokazal, da tudi v Sloveniji znamo in zmoremo narediti evropske uspešnice. Podeljeno priznanje gre zagotovo v prave roke. «

Aleš Dolenc, direktor podjetja M Sora, je ob tej priložnosti izjavil:

»Veseli nas, da je strokovna komisija opazila naša prizadevanja v razvoju energetsko učinkovitih in ekološko prijaznih oken. Za to nagrado stoji dolgoletno načrtovano, sistematično in požrtvovalno delo razvojnih strokovnjakov v M Sori, v zadnjih letih organizirano v Razvojno raziskovalni skupini. Največji prispevek delu te skupine imata Jože Cigale kot oče patenta, ki ga vsebuje nagrajen izdelek, in Barbara Šubic. Na tem mestu želimo izreči iskreno zahvalo za njuna prizadevanja.

V naših krajih spoštujemo naravo, z njo in od nje živimo. Z uporabo novih znanj, inovativnih rešitev in ob pomoči sodobne tehnologije želimo poudariti in izpostaviti odlične lastnosti, ki jih je narava ustvarila v čudovitem izdelku – lesu. Iz nekdaj manj poznanega proizvajalca oken se je M Sora v zadnjem desetletju razvila v razvojno usmerjeno, inovativno in cenjeno podjetje na področju energetsko učinkovitih in okolju prijaznih oken. Nagrado razumemo kot veliko priznanje za opravljeno delo, še bolj pa kot spodbudo za naprej.«

Okno Udobje E92
Preberite manj
Povpraševanje
Servis