Vir: Pexels.com

Še posebej v primeru informativnih ponudb so lahko te zavajajoče, če primerjamo jabolka s hruškami, pa tega sploh ne opazimo. Kako torej objektivno primerjati pridobljene ponudbe in na kaj biti pozoren?

  1. Za začetek preverite, da res primerjate okna iz enakih materialov. PVC okna s PVC, aluminijasta z aluminijastimi, lesena z lesenimi, les-alu z les-alu okni. Razlike v ceni med enimi in drugimi so lahko tudi 50 % ali več.
  2. Preverite, da je debelina okenskih profilov enaka. Razlika v ceni med 68 mm oziroma 78 mm ter 92 mm profili je lahko 10 % ali več.
  3. Preverite, da so okenski profili iz iste lesne vrste (smreka, macesen, hrast …). Lesna vrsta ne vpliva samo na ceno ampak tudi na izolativnost oken. 👉 Več o tem na tej povezavi.
  4. Preverite, da je izolativnost stekel med ponudbami na isti poziciji enaka (0,5 W/m2K, 0,6 W/m2K …) 👉 Več o tem na tej povezavi. Dodatno preverite, da medstekelni distančnik ne predstavlja toplotnega mostu. 👉 Več o tem na tej povezavi.
  5. Če so vaši elementi večjih dimenzij bodite pozorni, da je sestava stekel na ponudbah enakih debelin. Pri elementih normalnih dimenzij (npr. 1000 x 2300 mm) namreč zadoščajo stekla debeline 4 mm (npr. 4/18/18/4), pri večjih (npr. 2000 x 2300 mm) pa so zaradi statičnih zahtev potrebna stekla debeline 6 mm (npr. 6/16/6/16/4) ali več (npr. 8/16/8/16/8). Razlike v ceni so lahko velike. 👉 Več o tem na tej povezavi.
  6. V posebnih okoliščinah so priporočljiva ali celo zahtevana t.i. varnostna stekla. Kjer je možnost padca v globino se priporoča lepljena stekla. Pri steklih do tal, kjer je možnost naleta, se priporoča kaljena ali pa lepljena stekla. Na vetrovnih območjih (npr. vipavska dolina), se zaradi same statike stekel zahteva stekla večjih debelin. Preverite, da je v ponudbi to upoštevano.
  7. Pri panoramskih (drsnih) stenah preverite, da gre za primerljive tipe. Dvižno-drsna stena, ki je najpogostejša izbira, se cenovno, estetsko in tudi funkcionalno bistveno razlikuje od drsno-nagibne stene.
  8. Če imate visoke in velike elemente preverite dvoje: (I) Ali je proizvajalec ponudil ojačitve v lesenih elementih z višinami nad 2,5 m, da ne boste imeli kasneje problemov s krivljenjem vaših oken. (II) Če so sestavi elementov eden nad drugim mora proizvajalec oken preveriti in izračunati statične ter vetrne obremenitve, posledično ustrezno prilagoditi stekla ter okenske profile in po potrebi zagotoviti dodatne ojačitve.
  9. Pri montaži preverite ali je obračunana navadna ali RAL montaža, ki je vsekakor priporočljiva. Če je montaža vaših oken izven ravnine zunanjih sten objekta (v izolacijo) preverite, da so v ponudbi obračunani dodatni elementi ali drug sistem za fiksiranje oken izven ravnine sten. Če bo potrebna montaža oken v več nadstropjih ali na težje dosegljivih lokacijah objekta preverite, da je proizvajalec predvidel manipulacijo in montažo oken z uporabo dvigal in ali je usklajeno, kdo pripravi gradbene odre.
  10. Preverite, da so dodatki (rolete, žaluzije, screen-i, zunanje police, …) primerljivih kakovosti in lastnosti. Pri ponudniku oken se pozanimajte kdo je proizvajalec teh dodatkov. Vsekakor pa je ključna usklajena in sistemska rešitev vseh dodatkov, ki so povezani z oknom. To vam najbolje zagotovi proizvajalec oken, ki pozna rešitve od proizvajalcev dodatkov, te pa so podprte s tehničnimi detajli. Več o senčilih in okenskih policah izveste v podkastu Hiša.

Ko ste preverili vse našteto boste morda ugotovili, da ponudbe niso objektivno primerljive in boste morali zaprositi za novo ponudbo. Razlike med ponudbami so lahko na začetku tudi 50 % ali več, kasneje pa se lahko strošek vaših oken izrazito poveča, ko ste že v fazi realizacije. Želimo vam, da se odločite objektivno in da strošek vaše investicije ostane takšen, kot ste ga predvideli, vaša investicija v okna pa vredna vaše naložbe.