Želim ponudbo

Nova generacija oken iz M Sore: do okolja prijazen tržni potencial

9. 11. 2015
Leseno okno wintherwax je rezultat znanja, ki izvira z ljubljanske biotehniške fakultete in podjetja Silvaprodukt.
 
 

Proizvajalec M Sora iz Žirov je za razvoj pridobil sredstva iz evropskega razvojnega programa Obzorje 2020. Okna wintherwax kandidirajo na razpisu Financ za izdelek, prijazen do okolja.

 

Okna wintherwax izhajajo iz M Sorinega modela oken natura optimo XLT, ki je lani prejelo mednarodno prvo nagrado za cenovno najbolj učinkovito pasivno okno. Nagrado je podelil nemški Passivhaus Institut, vodilni mednarodni inštitut za pasivno gradnjo.

  • Okno Natura Optimo XLT proiz­vajalca M Sora je razvito v sodelo­vanju akademskih krogov in gospo­darstva.
    Okno Natura Optimo XLT proiz­vajalca M Sora je razvito v sodelo­vanju akademskih krogov in gospo­darstva.

Spoj akademskega znanja in gospodarstva

Okno wintherwax je izdelano iz domače smrekovine, ki je termično modificirana in površinsko obdelana z inovativnim premazom na osnovi naravnega voska. Postopek se imenuje Silvapro, razvilo in patentiralo ga je ljubljansko podjetje Silvaprodukt. Okno je površinsko obdelano z voskom silvacera, ki ga je razvil Silvaprodukt v sodelovanju z oddelkom za lesarstvo ljubljanske biotehniške fakultete. Razvojni projekt Wintherwax je bil prvi slovenski projekt, izbran na evropskem razpisu SME iz Obzorja 2020. Okno je edinstven izdelek v svetovnem merilu, so zapisali v M Sori v prijavi na razpis za izdelek, prijazen do okolja.

Do okolja prijazno okno

Okoljski učinki novega okna iz M Sore so številni.

- Zaščitni vosek je narejen iz naravnih sestavin in nadomešča sintetično površinsko zaščito, ki povečuje ogljični odtis okna za deset odstotkov.

- Okno je leseno, analiza enostavnih oken je pokazala, da je ogljični odtis aluminijastega okna večji od lesenega za 3,7-krat, odtis plastičnega okna pa dvakrat večji.

- Pri izdelavi oken wintherwax ne potrebujejo večjih količin električne in toplotne energije.

- Okno zaradi odlične toplotne izolativnosti zmanjšuje porabo energentov za ogrevanje prostorov.

- Termično obdelana smrekovina ima za okoli 20 odstotkov boljše toplotne lastnosti kot neobdelana.

- Za okolje bodo manj obremenjujoči tudi drugi izdelki, ki bodo uporabljali vosek iz Silvaprodukta.

- Okno ustreza zahtevam po visoki energijski učinkovitosti in dolgi življenjski dobi, kar je ključno pri gradnji pasivnih objektov.

Obetaven trg prinaša nova delovna mesta

Okno ima doma in v tujini velik tržni potencial predvsem zaradi inovativnosti in okoljske neoporečnosti, je pokazala analiza, ki so jo opravili za prijavo na razpis Obzorje 2020. V M Sori zato že načrtujejo povečano prodajo, nove zaposlitve in naložbo v proizvodno linijo za voskanje oken. Poleg tega bo okno wintherwax pomagalo pri začetku prodaje voska, ki bo uporaben tudi za druge lesene izdelke, ki se uporabljajo na prostem, so v M Sori še zapisali v prijavi na razpis Financ za izdelek, prijazen do okolja.

Članek je izšel v tiskani izdaji Časnika Finance 15.10.2015, št. 201/2015 (avtor: Borut Hočevar) .