Želim ponudbo

M SORA in Silvaprodukt v ligi prvakov!

19. 1. 2015

Na spletni strani evropske komisije in evropske finančne perspektive OBZORJE 2020 (HORIZON 2020) je zapisano, da je s podeljevanjem sofinanciranja najboljšim prijavljenim evropskim projektom njihov osnovni cilj ustvariti evropsko inovacijsko ligo prvakov – elitno skupino podjetij, ki bodo premikala Evropo dalje na globalnem trgu raziskav, rasti in inovacij.

Slovenskima podjetjema M SORA d.d., proizvajalcu lesenega stavbnega pohištva in Silvaprodukt d.o.o., proizvajalcu zaščitnih sredstev za les in izvajalcu termične modifikacije lesa, je uspel veliki met in preboj v elitno skupino podjetij s projektom WINTHERWAX!

Prijava evropskega projekta WINTHERWAX (WINdow based on THERmally modified wood with high performance WAX coating) – okno iz termično modificiranega lesa z visoko obstojnim premazom iz voska, je bila v okviru OBZORJA 2020 – SME INSTRUMENT (Phase 2) oddana na prvem roku 9. oktobra 2014. V resnično hudi konkurenci je bil projekt izbran med 580 oddanimi projekti iz vse Evrope, med katerimi je bilo izbranih približno 10 % prijavljenih projektov. Projekt WINTHERWAX, ki ga koordinira M SORA d.d., se bo predvidoma začel marca 2015 in bo trajal 22 mesecev. Poleg obeh podjetij so v projekt vključeni še Univerza v Ljubljani (Biotehniška fakulteta, Oddelek za lesarstvo), Univerza v Hannovru, SP tehniški inštitut Švedske iz Boråsa, podjetje Inspiralia iz Madrida, podjetje Kambič iz Slovenije in Lesarski grozd. Celotna vrednost projekta je 1,85 mio €, pri čemer je sofinanciranje Evropske unije 70 %.

V sklopu projekta bo razvit postopek obdelave oken iz Silvapro termično modificirane smrekovine, s poudarkom na pasivnem oknu Natura Optimo XLT, z voskom Silvacera na naravni osnovi podjetja Silvaprodukt. V nadaljevanju bodo testni objekti, opremljeni z okni z najrazličnejšimi senzorji, poslani na 5 lokacij po Evropi (2x Slovenija, Nemčija, Španija in Švedska), kjer se bo spremljalo, kaj se dogaja s temi okni v različnih klimatskih pogojih. Poleg tega bo izdelana še komora za umetno pospešeno staranje, v kateri bodo okna in fasadni elementi izpostavljeni ekstremnim klimatskim pogojem. S projektom se bo preverila uporabnost takšnih oken v vseh klimatskih pogojih in uvedla revolucionarna rešitev površinske obdelave oken z voski kot alternativa obstoječim premazom in oljem. Načrtujemo, da bomo z novo razvitim oknom in optimiziranim postopkom izboljšanja odpornosti lesa, okrepili položaj podjetij M SORA in Silvaprodukt, dvignili dodano vrednost proizvodom in izboljšali tržni delež na slovenskem in mednarodnem trgu.  

dr. Aleš Ugovšek, Vodja projektov - M SORA d.d. (ales.ugovsek@m-sora.si ; 031 611 059)