PODKAST HIŠA - M Sora
Želim ponudbo

PODKAST HIŠA

Podkast za vse in o vsem o hiši, kdaj tudi o hišni miši, o tistih, katerih dom je hiša in tudi za tiste, katerih hiša je tržna niša.

V Hiši gostimo tiste, ki hiše radi gradijo z idejami in tiste, ki jih gradijo z rokami. Kaj vse se dogaja za štirimi stenami še preden se sploh postavijo in kaj, ko na stežaj odprejo vrata?

HIŠNI GOSTITELJI

EPIZODE

#13 - Svetloba, zrak, bivalno ugodje in strešna okna - Neža Močnik @VELUX Slovenija

V epizodi o svetlobi, zraku, bivalnem ugodju in strešnih oknih sta Barbara in Aleš gostila Nežo Močnik, arhitektko in vodjo projektov pri podjetju VELUX Slovenija. Z Nežo, katere najljubši letni čas je zima in katere prosti čas poleg družine zapolnjuje še turna smuka in gorsko kolesarjenje, smo spregovorili o tem:

🏠 kaj definira kakovost notranjega bivalnega ugodja,
🏠 kakšno vlogo ima arhitekt pri načrtovanju zdravega doma,
🏠 kako načrtujemo kakovostno osvetlitev notranjih prostorov z dnevno svetlobo,
🏠 kakšno vlogo imajo okna pri naravnem prezračevanju,
🏠 na kaj paziti pri vgradnji strešnih oken in
🏠 kakšno je stanje slovenskih stavb glede kakovosti bivalnega ugodja.

Neža je v Hišariji iskreno spregovorila o cross-country kolesarjenju 🚵‍♂️, njegovem smislu, singlcah, bontonu in še čem 😉

#12 - Toplotne črpalke, ogrevanje in hlajenje - Bogdan Kronovšek @Kronoterm

V epizodi, ki sta jo Aleš in Boris posnela v Spodnji Savinjski dolini, je gostoval Bogdan Kronovšek, direktor podjetja Kronoterm. Z Bogdanom, ki si je že kot otrok želel, da bi bilo njihovo podjetje tako veliko, da bi imeli svoj drog za zastavo in pri čemer so se mu želje uresničile, saj imajo danes štiri drogove in še totem, smo se pogovarjali o toplotnih črpalkah ter podrobneje spregovorili tudi o tem:

🏠 kaj sploh je toplotna črpalka in kako deluje,
🏠 katere vrste toplotnih črpalk poznamo,
🏠 kakšna so danes hladiva in koliko so toplotne črpalke prijazne okolju,
🏠 ali je smiselna kombinacija toplotne črpalke in sončne elektrarne,
🏠 kolikšna je investicija v toplotno črpalko,
🏠 na kaj vse je potrebno biti pozoren, ko se odločamo za toplotno črpalko,
🏠 ali so primerne tako za novogradnje kot prenove in ali poleg ogrevanja tudi hladijo.

Bogdan se je kot navdušenec nad Vojno zvezd oziroma Star Wars preizkusil v zelo zanimivem izzivu 😉

#11 - Blazno resno o steklu - Rudi Hajdinjak @Rudi Hajdinjak s.p.

V enajsti epizodi je v Hišo prišel Rudi Hajdinjak, samostojni svetovalec, ki svoje poslovno in strokovno življenje že skoraj 30 let posveča steklu in upali bi si trditi, da v slovenskem prostoru o uporabi stekla v gradbeništvu Rudi zagotovo ve največ.

Z Rudijem sta Barbara in Boris govorila o tem kaj vse nam steklo kot gradbeni material omogoča, kaj so njegove prednosti in kaj njegove slabosti. In ker se s steklom vsi podkasterji in podkasterke dnevno srečujemo, steklo pa nas redno obdaja v okolju v katerem živimo in delujemo, smo od Rudija želeli izvedeti naslednje:

🏠 Kakšne zasteklitve se trenutno v večji meri uporabljajo pri gradnji?
🏠 Kako se je površina zasteklitev spreminjala skozi čas in ali obstaja optimalna površina zasteklitev na modernih objektih?
🏠 Katere so glavne lastnosti stekla in kako vplivajo na nas?
🏠 Kako dolgo ostane plin v medstekelnem prostoru in za koliko se poslabša toplotna prehodnost, če plina v steklu ni več?
🏠 Kaj so glavne napake, ki jih lahko naredimo pri izbiri stekla?
🏠 Ali se je kondenziranju na steklu mogoče v celoti izogniti?
🏠 Kam gre prihodnost razvoja stekel in kaj lahko pričakujemo v naslednjih 10 letih?

Na vsa vprašanja je Rudi poglobljeno odgovoril in nas o steklu naučil precej novega. Poleg tega pa se je na koncu kot zagrizen športnik spoprijel še z enim izzivom in sicer s sestavo sanjskega moštva nogometne ekipe Borussie iz Dortmunda.

#10 - Hiš(i)na svetovalnica - Marjeta Zupančič @ENSVET

V jubilejni deseti epizodi podkasta Hiša sta Aleš Ugovšek in Boris Štrakl gostila Marjeto Zupančič, energetsko svetovalko mreže ENSVET, sicer pa arhitektko, ki jo navdihuje svetloba. Mreža ENSVET deluje pod okriljem Eko sklada, občanom pa nudi individualno in neodvisno energetsko svetovanje ter informacijske izobraževalne in ozaveščevalne aktivnosti v lokalnem okolju. V 59 pisarnah mreže ENSVET deluje 51 usposobljenih neodvisnih energetskih svetovalcev in svetovalk. Z brezplačnimi nasveti in razgovori vam pomagajo pri izboru, načrtovanju in uresničevanju investicijskih ukrepov učinkovite rabe energije in rabe obnovljivih virov v stanovanjskih stavbah.

Marjeta je v epizodi podala mnogo uporabnih nasvetov tako za novogradnje kot prenove objektov, govorili smo o vlagi, kakovosti zraka in notranjega bivalnega okolja, svetlobi, materialih in zborovski glasbi, bolj konkretno pa smo med drugim predelali:

🏠 vzroke za prekomerno vlago v notranjih prostorih in kako težave reševati,
🏠 kako pogosto zračiti prostore, da zagotovimo dovolj kisika,
🏠 razlike med lokalno in centralno rekuperacijo,
🏠 osvetljenost pisarn, otroških sob in tudi nogometnih stadionov,
🏠 angleški davek na okna, kondenz na spodnjem robu stekel in plesen v kotih sob ter
🏠 gradbene materiale, kdaj, kje in zakaj jih uporabiti.

Marjeta se je v Hišariji preizkusila v poznavanju šestih zborovskih skladb, zaupala pa nam je zelo zanimivo posebnost v njenem domu.

#09 - Masivna skeletna gradnja ter miti in resnice o lesenih hišah - Andrej Kosec @Bauta

V deveti epizodi je v Hiši gostoval Andrej Kosec, direktor podjetja Bauta d.o.o., ki je eno vodilnih podjetij na področju masivne skeletne gradnje v Sloveniji. Z Andrejem sta Barbara in Aleš govorila o tovrstni gradnji ter njenih gradbenih fazah, jo primerjala z leseno montažno gradnjo, večji del pogovora pa je bil namenjen razbijanju desetih mitov o lesenih hišah, med njimi:

🏠 ali so lesene hiše varne pred potresi in požari,
🏠 ali lesena hiša res prej propade kot zidana,
🏠 ali je vzdrževanje lesene hiše drago,
🏠 ali lesena hiša “diha”,
🏠 ali je lesena hiša res trajnostna …

Nekaj mitov smo ovrgli, nekaj potrdili, Andrej pa se je kot lovec v Hišariji spoprijel z lovskimi izzivi, med katerimi je razložil tudi kaj je gamsport 🤔 Odgovorili pa smo tudi na nekaj vprašanj, ki smo jih prejeli na hisa@m-sora.si.

#08 - Klasična zidana in betonska gradnja - Marko Bernik @As Invest

V osmi epizodi podkasta Hiša sta Barbara in Boris gostila Marka Bernika, direktorja podjetja AS Invest, ki je uveljavljeno na področju zidane in betonske gradnje ter se že vrsto let ukvarja z gradnjo novih objektov ali s prenovami. Z Markom smo se pogovarjali o prednostih betonske in zidane gradnje, hitrosti poteka tovrstne gradnje, problematiki sušenja tovrstnih objektov ter tudi o tem: 

🏠 zakaj se ljudje odločajo za klasično gradnjo, 
🏠 ali lahko določene faze gradnje opravi stranka sama, 
🏠 ali tovrstna gradnja omogoča postopno financiranje, 
🏠 ali je zidana gradnja cenejša od montažne lesene gradnje, 
🏠 v katerih primerih je betonska gradnja edina mogoča rešitev za stranke, 
🏠 Marko pa nas je znotraj Hišarije popeljal v svet gorskega kolesarstva in nam predstavil mednarodno dirko Enduro Gorjanci. 

Če na kakšno vprašanje nismo odgovorili nam pišite na hisa@m-sora.si in vam odgovorimo preko elektronskega sporočila in v naslednji epizodi.

#07 - Lesena montažna gradnja - Janez Rihter @Rihter

V sedmi epizodi je v Hiši gostoval Janez Rihter, direktor podjetja Rihter d.o.o., ki je eno najuspešnejših in prepoznanih ponudnikov montažnih hiš v Sloveniji. Ukvarjajo se z vsem od idejnih zasnov do kompletne izdelave projektne dokumentacije, ter s proizvodnjo, montažo in gradnjo stavb na ključ. Z Janezom smo se pogovarjali o celostnem reševanju stanovanjskih potreb z leseno montažno gradnjo in tudi o tem:

🏠 katere so glavne prednosti lesene gradnje,
🏠 zakaj se odločiti za montažno gradnjo,
🏠 kakšen je celosten postopek od ideje o sanjski hiši do predaje ključa,
🏠 katere so ključne faze in kako skrajšati določene postopke,
🏠 kaj je potrebno za pridobitev uporabnega dovoljenja,
🏠 Janez pa se je v Hišariji soočil s kvizom iz poznavanja Kamniško-Savinjskih alp 🏔.

Če na kakšno vprašanje nismo odgovorili nam pišite na hisa@m-sora.si in vam odgovorimo preko elektronskega sporočila in v naslednji epizodi.

#06 - Modularna gradnja - Igor Kastelic @REM

V šesti epizodi je v Hiši gostoval Igor Kastelic, direktor podjetja REM, katerih glavna dejavnost je razvoj in proizvodnja zahtevnejših modularnih montažnih objektov na področju Evrope in širše. Z Igorjem, letošnjim prejemnikom nagrade GZS za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke, smo se tokrat pogovarjali o:

🏠 lastnostih, prednostih in specifikah modularnih objektov,
🏠 ceni in materialih iz katerih so izdelani modularni objekti,
🏠 hitrosti in postopkih montaže,
🏠 arhitekturnih možnostih, ki jih ponuja modularna gradnja ter
🏠 potencialih modularne gradnje in njenega vstopa v zasebno gradnjo.

Kot vsi gosti nam je tudi Igor zaupal kaj zanj predstavlja dom, poleg tega pa smo ga v Hišariji kot predsednika lovske družine preizkusili v poznavanju glasov gozdnih živali. Preverite kako se je izkazal pri izzivu 🐺🐻🦊🦌🐝

#05 - Krediti in gradnja - Borut Bohinc @Gorenjska banka

V peti epizodi je v Hiši gostoval Borut Bohinc, vodja poslovne enote Škofja Loka iz Gorenjske banke d.d., strokovnjak za kredite, njihove značilnosti in tudi posebnosti, z dolgoletnimi izkušnjami na področju bančništva. Z Borutom smo se v našem pogovoru razgovorili o:

🏠 Vrstah kredita, ki pridejo v poštev pri reševanju stanovanjskega problema?
🏠 Kaj so največje razlike med stanovanjskimi krediti, ki jih ponujajo banke?
🏠 Kakšna doba kredita je najbolj priporočljiva?
🏠 Kaj je najbolj običajen način zavarovanja kredita?
🏠 Ali lahko nekdo s pogodbo za določen čas najame stanovanjski kredit?

Kot vsi gosti nam je tudi Borut zaupal, kateri del njegove hiše mu je najljubši, poleg tega pa smo ga v Hišariji preizkusili tudi v poznavanju plesnih zvrsti, ki jih je moral povezati s slišanimi skladbami 💃

»Izračuni, ki so navedeni v podkastu so informativne, nezavezujoče narave in so bili pripravljeni za redno ponudbo na dan 18. 5. 2022 za komitenta banke, ki posluje s paketnim računom in kredit dodatno zavaruje z življenjskim zavarovanjem.«

#04 - Sončne elektrarne in aktualna energetska situacija - Dejan Paravan @GEN-I

V četrti epizodi je v Hiši gostoval Dejan Paravan, doktoriran elektrotehnik, strokovnjak za električno energijo, član uprave podjetja GEN-I in direktor za strateško inoviranje. Z Dejanom, ki je že pred samim snemanjem opravil z izzivom oziroma s Hišarijo, smo se v odličnem pogovoru razgovorili o tem:

🏠 Koliko je Slovenija samooskrbna z energijo in iz katerih virov prihaja oskrba?
🏠 Ali smo dosegli psihološko točko preloma pri sončnih elektrarnah?
🏠 V koliko letih se povrne investicija v sončno elektrarno na hiši?
🏠 Kaj je pomembno, ko se odločamo o sončni elektrarni in kaj so izzivi sončnih elektrarn na stanovanjskih blokih?
🏠 Kakšne so in kakšne bodo cene električne energije v prihodnje?
🏠 So hranilniki električne energije smiselni in ali bomo uspeli ustrezno nadgraditi elektodistribucijsko omrežje?
🏠 Kaj bomo s sončnimi paneli po koncu življenjske dobe?

Kot vsi gosti je tudi Dejan zaupal, kateri del njegove hiše mu je najljubši, zakaj je začel igrati kitaro in komentiral jutranje lovljenje sončnega vzhoda več kot 500 metrov nad Žirmi.
Embed koda:

#03 - Izzivi arhitekture modernih objektov ter njihovo trajnostno oblikovanje - Lenka Kavčič @Odprte hiše Slovenije

V tretji epizodi smo v Hiši gostili Lenko Kavčič, arhitektko in direktorico festivala Odprte hiše Slovenije. Z njo smo se pogovarjali o arhitekturi, bivanju in odpiranju objektov za širšo javnost. Prav tako smo se dotaknili prenove mansardnega stanovanja in trajnosti v arhitekturi in nasploh.

🏠 Kaj je festival OHS in kdaj se bo odvijal letos?
🏠 Kakšni so trendi moderne arhitekture in bivanja v Sloveniji in širše?
🏠 Kako sploh oblikujemo svoje želje glede arhitekture in vzpostavimo kakovosten odnos z arhitektom?
🏠 Izzivi in prepreke na poti prenove mansardnega stanovanja?

Lenka se je znašla tudi pred zanimivim izzivom in dokazala, da so njene korenine iz Poljanske doline še kako močne, kar je dokazala s prevodom odlomka prebranega v poljanskem narečju 💐🍂

#02 – O vizualiziranju in predstavitvah v arhitekturi – Matej Kalan @Biro Kalan

V drugi epizodi smo v Hiši gostili oblikovalca, arhitekta in samostojnega podjetnika Mateja Kalana iz Biro Kalan. Z njim smo se pogovarjali o vizualizaciji objektov in predstavitvenih tehnikah v arhitekturi.

🏠 Zakaj vizualizacija objekta?
🏠 Prosto dostopni programi za vizualizacijo?
🏠 Modeliranje svetlobe in njenih prehodov v objektih?
🏠 Maketa – da ali ne?
🏠 Prihodnost vizualizacije?

Matej je zaupal kateri in zakaj je najljubši prostor njegovega stanovanja in v Hišariji, kreativnem vložku podkasta predstavil svojo strast in pogled na avtomobilizem 🚗

#01 - Splošno resno skoraj o vsem o hiši - Primož Erznožnik @Atelje9

V premierni epizodi smo v Hiši gostili oblikovalca, arhitekta, projektanta in samostojnega podjetnika Primoža Erznožnika iz Atelje 9. Splošno resno smo se pogovarjali skoraj o vsem o hiši.

🏠 Novogradnja ali prenova stare hiše?
🏠 Pritlična ali nadstropna hiša?
🏠 Zidana, betonska ali montažna lesena hiša?
🏠 Stanje zemljišč in na kaj biti pozoren, ko je parcela v bregu?
🏠 Pri čem investitorji najbolj komplicirajo in koliko je danes investitor star?
🏠 Kaj je trajnostna gradnja?
🏠 Kakšen je (bil) razvoj lokalnega urbanizma?

Primož je zaupal kaj je v njegovi hiši najbolj posebnega in v Hišariji, kreativnem vložku podkasta, izkoristil redko priložnost za solo pevski nastop 😁