Seminar je bil akreditiran s strani Zbornice za arhitekturo in prostor Slovenije, namenjen pa je bil arhitektom, projektantom, oblikovalcem, krajinskim arhitektom in proizvajalcem zgradb. Preko petdeset udeležencev je prisluhnilo strokovnim predavanjem ter predstavitvam in zanimivemu pogovoru z gosti.

Seminar je s poglobljenim strokovnim predavanjem »Vse o oknih« začela Barbara Šubic, direktorica M Sora Mizarstva, ki je predstavila materiale, sestave, lastnosti, uporabo, montažo ter vlogo oken v sodobni arhitekturi. Njeno predavanje je obsegalo vse elemente oken (les, steklo, okovje, odkapniki, medstekelni distančniki, površinska obdelava) in ključne lastnosti oken (vodotesnost, zrakotesnost, obremenitve z vetrom, statika stekel in oken, toplotna izolativnost).

V nadaljevanju je Lenka Kavčič (Odprte hiše Slovenije) na primerih več objektov iz tujine in Slovenije predstavila svoj pogled na sodobno arhitekturo skozi perspektivo klimatskih sprememb, spreminjanja načina bivanja, krožnega gospodarstva. Bojan Mrežar (NAO) je predstavil zgodbo, zasnovo in izvedbo nagrajene enodružinske hiše »Na robu gozda«, ki zaradi uporabe naravnih materialov, razgibanih detajlov in spremljanja vlažnosti lesa s senzorji lepo izkazuje sodelujoč odnos med investitorjem, izvajalci in arhitektom. Petra Ostanek (BALKON arhitektura) je predstavila zgodbe treh objektov, ki so lepo prikazale pomembnost umeščenosti objekta v prostor, njegovega namena in uporabe. Dobro je izpostavila tudi določene izzive, do katerih lahko prihaja še v fazi gradnje, ti pa so bili dobro izhodišče za zadnji del dogodka, saj so sprožili veliko razmišljanj.

Na zaključni moderirani razpravi, v kateri se je Lenki Kavčič, Bojanu Mrežarju in Petri Ostanek pridružil še Dejan Lapanja, vodja prodaje v M Sori, so gostje spregovorili o izzivih sodobne arhitekture in bivanja. K sodelovanju so bili povabljeni vsi udeleženci, ki so kot izzive izpostavili sodelovanje z izvajalci, komunikacijo med arhitekti in investitorji, pravilo najnižje cene pri javnih objektih, zavrnitev ali zamenjavo arhitekta ali investitorja, prihodnost bivanja ter pogled na novogradnje in prenove. Pogovor se je zaključil s pogledom vseh panelistov v leto 2023, na katerega pa vsi zrejo optimistično in se strinjajo, da se bomo uspešno spopadli z vsemi izzivi, ki nas čakajo.

Dogodek so udeleženci zaključili z vodenim ogledom proizvodnje M Sora oken, kosilom in skupnim druženjem.

Za ogled videoposnetka morate sprejeti marketinške piškotke.