Ste bili kdaj v dilemi kakšen večerni film izbrati in ste si pomagali z IMDb-jem ali Netflix-om? Ste preko Amazona kupili knjigo, ki vam jo je ta predlagal? Ste na Youtube-u poslušali glasbo, ki vam jo je ta ponudil? Ste zamujali na sestanek in vas je iz zagate s prometnimi zastoji rešil Googlov zemljevid? Vam poštni predal uspešno ločuje spam od navadne elektronske pošte? To so vsakdanje stvari za katerimi se skriva skrivnostni svet umetne inteligence (UI), ki ga s pridom uporabljajo naši vsakdanji spremljevalci kot so Facebook, Twitter, Google, Instagram, Amazon, Apple, Airbnb, Pinterest, Uber, Microsoft, IBM, Intel in mnogi drugi..

Osnovni cilj umetne inteligence (ang. Artificial intelligence ali AI) je razviti tehnologijo, ki bo napravi ali stroju omogočala posnemanje človeškega razmišljanja. Pri tem so ključna štiri področja inteligence: vizualna (oblike, obrazi, prstni odtisi …), govorna (prepoznavanje in sestavljanje govora), manipulativna (nadzor udov stroja) in racionalna inteligenca (obdelava podatkov). Ljudje si pod pojmom UI mnogokrat predstavljamo robote, ki bodo nadomestili ljudi ter naša delovna mesta in ima kot taka v vsakodnevnih pogovorih mnogokrat slab prizvok. S tem ji delamo krivico saj je UI le orodje, ki ga s pomočjo matematike in strojnega učenje s pridom uporabljamo ljudje. UI je v osnovi torej v celoti odvisna od nas ljudi. Je pa pri tem potrebno priznati, da marsikateri proces opravi bolje od človeka. Tako nam umetna inteligenca že lahko izbira partnerja, upravlja samovozeči avto, svetuje pri nakupih, trguje na borzah, … Nemalokrat nas UI pozna bolje, kot poznamo sami sebe.

Zelo nazoren primer izjemnosti UI je bil šahovski program »Deep blue«, ki je leta 1997 v zgodovinskih šestih partijah premagal šahovskega velemojstra Garija Kasparova. Izjemen je tudi program za igranje dame »Chinook«, ki je dokončno rešil uganko dame s 5 × 10^20 možnimi kombinacijami in lahko človek v najboljšem primeru s programom le remizira. Pa »AlphaGo«, računalniški program za igranje namizne igre Go, ki je leta 2016 prvič v zgodovini premagal profesionalnega igralca najvišjega ranga. Vse to so primeri, ki temeljijo na racionalni inteligenci in strojnem učenju (ang. machine learning).

UI nikakor ni nova stvar in je poznana že več desetletij. Kot prvo delo UI danes velja razvoj umetnih nevronov iz leta 1943, medtem ko se je UI kot akademska smer uveljavila že leta 1956 v ZDA. Njeno moč danes krepita predvsem izjemno velika količina dostopnih podatkov in super zmogljivi računalniki, ki so sposobni te podatke v zelo kratkem času inteligentno pretvoriti v smiselna dejanja. In kaj so ti podatki? Sporočila in všečki na Facebook-u, twitti, objave na Instagramu in vnosi iskanj v Googlob brskalnik, če omenim le najbolj prepoznavne. Teh podatkov je nepredstavljivo veliko: 5,75 milijarde všečkov in 4,3 milijarde sporočil na Facebook-u, 656 milijonov twittov, 67 milijonov objav na Instragramu in 5,2 milijarde iskanj na Google-u. To so količine podatkov na dnevni bazi in vsi so osnovna hrana za UI. Ta s pomočjo izbranih algoritmov pretvarja naše internetne sledi v usmerjene reklamne oglase, predloge novih »prijateljev«, izbiro objav, ki so za vas privlačnejše ali pa v prilagojeno volilno kampanijo, ki se učinkovito igra z našimi čustvi in občutki.

UI vendarle ni le manipulativno orodje, ki že danes in bo tudi v prihodnosti v marsikaterem pogledu bistveno olajšala naša življenja. Če se osredotočimo le na lesena okna, bo s pomočjo UI omogočeno optimalno delovanje okna na podlagi notranjih in zunanjih klimatskih pogojev (temperatura, vlaga, svetloba, CO, CO2, …), nenehno zaznavanje napak na oknih in napovedovanje preostanka njihove življenjske dobe. To je le delček tega, kar prinaša prihodnost. Njenemu vplivu se ne bomo mogli izogniti, ker je ta že sedaj povsod okoli nas. Večina se nas slepi, če verjamemo, da se UI uspešno izogibamo in jo zavračamo. Vsak, ki ima profil na kateremkoli družbenem omrežju je UI že sprejel. Kaj je torej UI? Sovražnik ali prijatelj? Abraham Lincoln je rekel: “Ali ne uničujem svojih sovražnikov, ko jih spreminjam v prijatelje?“. To je del odgovora, ki ga je izjavil mož z visoko stopnjo inteligence in integritete, oboje pa bo ključnega pomena, da bo UI v prihodnosti res postala nas prijatelj in ne sovražnik.