Če so do pred 20 let imela stekla zgolj funkcijo zagotavljati dotok svetlobe v prostor, je vloga stekla danes že precej večja, prihodnost pa nakazuje, da bo steklo eden pomembnejših materialov v stavbnem ovoju ter v interierju.

Večina osnovnih funkcij stekla smo do sedaj že spoznali: toplotna prehodnost (Ug), prepustnost sončne energije (g), prepustnost svetlobe (LT), zvočno izolativnost (Rw). Na žalost ne moramo sestaviti stekla, ki bi imelo vse zgoraj naštete parameter optimalne, saj se največkrat med seboj izključujejo. Torej, ne moremo imeti stekla z visokim faktorjem prepustnosti sončne energije (g) v kombinaciji z najnižjo toplotno prehodnostjo (Ug), ki je trenutno na voljo na trgu. Prav tako želja po večji zvočni izolativnosti stekla (Rw) običajno zahteva lepljena stekla, ki pa zmanjšujejo prepustnost svetlobe (LT). Tako se moramo mnogokrat ob izbiri stekla tudi odločiti katera lastnost stekla nam je najpomembnejša in katera malo manj. Želeli bi si torej stekla, ki zmorejo vse, istočasno.

Elektrokromna stekla ali stekla, ki se zatemnijo, so delni odgovor na zgornjo dilemo. S temi stekli lahko reguliramo prepustnost sončne energije (g) ter svetlobe (LT), med tem ko ostaja toplotna prehodnost (Ug) ves čas enaka. Okna lahko zatemnimo, kadar je sonce premočno, oziroma jih naredimo popolnoma transparentne v zimskem času, da dobimo čim več svetlobe in sončne energije v prostor. Razvoj je že dovolj daleč, da so prvi objekti s takšnimi stekli že narejeni. Največ jih je v Ameriki, na Švedskem ter v Nemčiji.

Slika 1: Grad Störmede – vgradnja elektrokromnih stekel v realnem objektu (vir: EControl-Glas GmbH & Co KG)

Nadgradnja teh pa so stekla, ki poleg regulacije zatemnitve omogočajo uporabo stekel s funkcijo zaslona na dotik. Običajno se tovrstna stekla uporablja v poslovnih prostorih, kot pregradne stene, ki so večino časa transparentne, v primeru sestankov v prostoru, pa se steklo zatemni in služi hkrati kot površina na katero se projecirajo vsebine sestanka.

Slika 2: Steklo v različnih funkcijah: transparentno, zatemnjeno, kot projecirna površina (Vir: Likos, smart-i-wall)

Večja uporaba zgoraj opisanih stekel še ni na obzorju, vsaj ne v privatne namene. Največji razlog za to je slaba dobavljivost visokozmogljivega stekla in pa trenutno še izredno visoke cene. Je pa s tem zagotovo nakazan trend razvoja in vsestranske uporabe stekel. In prav gotovo je verjeti, da bomo čez nekaj let imeli televizijski ekran kar na oknu dnevne sobe in ne več kot ločen element. Samo počakati še moramo malo.